whatsappimage2023-10-05at10.27.06.jpeg

Tom Berendsen presenteert Europese Havenstrategie

09-10-2023
Leestijd: min

Onze havens zijn de poort naar Europa, maar we hebben de sleutels uit handen gegeven aan andere partijen, voor een groot deel buiten Europa. Daarom presenteerde Tom Berendsen op maandag 9 oktober zijn rapport voor een Europese Havenstrategie.

Hoofdpunten van mijn havenstrategie

1. Er moet een noodknop komen om schadelijke buitenlandse inmenging tegen te gaan. Als een vreemde macht moedwillig onze infrastructuur saboteert, moeten we de mogelijkheid hebben om deze eruit te sturen. Veiligheidsdiensten waarschuwen voor risico's spionage, sabotage en economische afhankelijkheid door buitenlandse inmenging.

2. Ik roep de Europese Commissie op om drugssmokkel en ondermijning Europees aan te pakken. We zien op dit moment een waterbed-effect. Als de ene haven strenger controleert, neemt de drugshandel in de andere haven toe. Meer samenwerking is nodig. Strenge controles in alle havens, sneller informatie delen en infiltratie gezamenlijk aanpakken.

3. Oog voor de toekomst. Onze havens spelen een grote rol in de energietransitie. Investeringen in energie-infrastructuur zijn van groot belang, net als strategische import en opslag van energiedragers en kritieke grondstoffen.

Het hele rapport is hier te lezen.

52337215097_aaaaa02d62_o.jpg
WIL JE MEER WETEN?

Wilt u in contact komen met mij? Dat kan! Laat uw gegevens hieronder achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.