csm_fotopamflettegeneuropeseaanbestedingensociaaldomein2jpg_9be8a03767.jpg

Europarlementariër Tom Berendsen: ‘Het sociaal domein is geen markt.’

02-04-2024
Leestijd: min

Europarlementariër en lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Tom Berendsen (CDA) bezocht dinsdag 26 maart Almere. Op het stadhuis werd hij ontvangen door burgemeester Hein van der Loo en wethouders Alexander Sprong (SP) en Froukje de Jonge (CDA). Het gesprek ging over netcongestie en de gevolgen van Europese aanbestedingsregels in het sociaal domein. Aansluitend bezocht Tom ook de Domus aan de Spoordreef in Almere.

Alexander Sprong vertelde over netcongestie, oftewel een vol stroomnet en de gevolgen voor Almere. Hij liet weten dat de groeiambities van Almere niet samengaan met de netcongestie. Er is nu nog maar capaciteit op het voor het aansluiten van in totaal 5500 nieuwe huizen, terwijl er de komende tien jaar zeker 30.000 gebouwd moeten worden. Sprong: ‘De situatie in Almere is eigenlijk het voorland voor heel Nederland en de rest van Europa. Naar verwachting zit het grootste deel van het net in 2026 in Nederland vol.’ De doorvoer van elektriciteit beperkt zich niet tot Nederland, maar gaat door heel Europa. Dus andere landen maken ook gebruik van de capaciteit van het overvolle Nederlandse net. Berendsen: ‘Daarom moeten we niet alleen in eigen land naar oplossingen zoeken, maar juist ook in Europa. Het CDA wil dat de EU zelfvoorzienend wordt op het gebied van energie. Dat kan alleen met een langetermijnvisie, samenwerking en forse investeringen in de energie-infrastructuur.’

Pamflet tegen Europees aanbesteden

Froukje de Jonge liet weten dat in een groeistad als Almere overal schaarste aan is. Of het nou om ruimte op het elektriciteitsnet gaat of het tekort aan leraren, sociale huurwoningen en huisartsen. In alles is schaarste. Om die schaarste het hoofd te bieden, moeten organisaties intensief samenwerken en de stad en haar inwoners goed kennen. Als gevolg van Europese aanbestedingsregels kunnen organisaties in het sociaal domein van buiten Almere hier aan de slag gaan en dat werkt vaak veel minder goed. Daarom boden Luc Tanja, regiomanager Flevoland van het Leger des Heils en Gerard Boekhof, directeur van de Schoor een pamflet tegen Europees aanbesteden aan. Tom Berendsen gaf de heren volledig gelijk: ‘Het sociaal domein is geen markt, hier moeten juist partnerschappen centraal staan.’ In het Europees parlement zal hij zich hier hard voor maken.

Bezoek aan het Leger des Heils

Tot slot bezocht Tom Berendsen het Leger des Heils in gebouw de Domus aan de Spoordreef. Hij ging in gesprek met medewerkers en bewoners. Ook zij lopen aan tegen wet- en regelgeving, waardoor het soms lastig is om de cliënten goed door te verwijzen. Tom gaf aan dat Europa soms wat ver weg lijkt van de mensen, maar dat hij juist daarom veel op werkbezoek gaat. ‘Tussen de mensen, daar wil ik horen hoe het echt gaat.’ Met die woorden sloot hij zijn werkbezoek aan Almere af, met de belofte snel terug te komen.

52337215097_aaaaa02d62_o.jpg
WIL JE MEER WETEN?

Wilt u in contact komen met mij? Dat kan! Laat uw gegevens hieronder achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.