23-07-11_berendsen_portrait_5.jpg

Europees Parlement stemt voor Havenstrategie van Tom Berendsen (CDA)

17-01-2024
Leestijd: min

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met de Europese Havenstrategie van CDA-Europarlementariër en lijsttrekker Tom Berendsen. Dit gebeurde tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg. De havenstrategie moet Europese havens beter beschermen tegen schadelijke invloed van China en andere landen buiten Europa.

Tom Berendsen: ‘’Als de huidige invloed van China in onze havens zich doorzet, worden we meer en meer een speelbal van Beijing als het gaat om onze economie, veiligheid en energie. We moeten Chinese inmenging tegengaan. Havens zijn kritieke infrastructuur én van publiek belang. Daarom moeten we op Europees niveau toetsen welke investeringen we wel of niet toelaten, zodat Europese infrastructuur in Europese handen blijft. Dit rapport roept op de controle terug te nemen en onze positie te versterken.’’

Momenteel hebben Chinese bedrijven een stevige positie opgebouwd in 22 Europese havens. In Rotterdam is driekwart van de containerterminalcapaciteit al in handen van China en Hongkong. Doordat deze partijen zich met staatssteun inkopen bij verschillende Europese havens krijgen ze door heel Europa meer invloed. Havens of lidstaten kunnen dit moeilijk zelf oplossen, omdat dat ten koste gaat van hun concurrentiepositie. Daarom roept het Europees Parlement op met alle havens één blok te vormen.

Het voorstel roept de Europese Commissie op met een Europese havenstrategie te komen. Deze moet gericht zijn op het terugdringen van buitenlandse invloed en het versterken van veiligheid, duurzaamheid en concurrentievermogen in Europese havens. Zo moet er een noodknop komen om een vreemde macht uit de haven te zetten wanneer deze moedwillig infrastructuur saboteert en moet er meer worden geïnvesteerd in energie-infrastructuur. Ook verzoekt het rapport de Commissie om drugssmokkel en ondermijning in de havens op Europees niveau aan te pakken.

52337215097_aaaaa02d62_o.jpg
WIL JE MEER WETEN?

Wilt u in contact komen met mij? Dat kan! Laat uw gegevens hieronder achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.