csm_kandidatenlijst_ep_2024_93f5cc064e.jpg

CDA presenteert kandidatenlijst Europees Parlement

19-12-2023
Leestijd: min

CDA kiest met kandidatenlijst Europees Parlement voor een nieuwe generatie in Europa met kandidaten afkomstig uit heel Nederland.

Nieuwe gezichten uit heel Nederland

Op het afgelopen verkiezingscongres is Tom Berendsen gekozen als onze lijsttrekker voor het Europese Parlement. Nu is ook de rest van zijn team bekend. Jeroen Lenaers, woordvoerder migratie voor de Europese Volkspartij, keert terug op plaats drie.  

Ingeborg ter Laak is wethouder in Zoetermeer voor zorg, welzijn, asiel en inburgering en staat op de tweede plek van de conceptkandidatenlijst van het CDA voor de Europese Parlementsverkiezingen juni 2024. Ter Laak is de hoogste nieuwkomer bij de christendemocraten. Willemien Koning (4) was Statenlid in Noord-Holland en heeft een melkveehouderij. Suzanna Broekhuizen (9) is als twintigjarige de jongste nieuwkomer op de lijst.

Nieuwe generatie

Partijleider Henri Bontenbal is enthousiast over de conceptlijst: ‘Net als in de Tweede Kamer gaan we in Europa met een nieuwe generatie aan de slag. Voor een sterk Europa, waar waarden en het recht gemeenschappelijk gedragen worden.’ 

Waarnemend partijvoorzitter Mark Buck over de lijst: ‘Het CDA kiest met deze lijst voor authentieke christendemocraten uit verschillende regio’s en uiteenlopende achtergronden. Zo komen we ook in Brussel op voor een fatsoenlijk land en een waardevol Europa.’ 

Lijsttrekker Tom Berendsen: ‘Dit is een hele sterke lijst. Het CDA kiest voor een nieuwe generatie politici in Nederland én Europa. Daar ben ik ontzettend trots op. Ik kan niet wachten om samen met deze kandidaten en ons programma de campagne in te gaan.’ 

De Lijst

 1. Tom Berendsen 
 2. Ingeborg ter Laak 
 3. Jeroen Lenaers 
 4. Willemien Koning-Hoeve 
 5. Sjoerd Wijnsma 
 6. Gerben Horst 
 7. Merel Balduk 
 8. Robbert van Eerd 
 9. Suzanna Broekhuizen 
 10. Arjan Tolkamp 
 11. Leo van Gelder 
 12. Bert Sonneveld 
 13. Johan van Slooten 
 14. Lily Maaref 
 15. Niek Wijmenga 
 16. Chris Wouters 
 17. Joëlle Cueche Hernandez 
 18. Veerle Bens 
 19. Rody van der Pouw-Kraan 
 20. Reinette Gjaltema- van der Laan 
 21. Judith Compagner 
 22. André Poortman 
 23. Elies Lemkes- Straver  
 24. Kevin Klinkspoor 
 25. Iris Bouwers 
 26. Hilde Palland-Mulder 
 27. Jo-Annes de Bat 

Vervolgprocedure

Een selectiecommissie o.l.v. Eiko Smid heeft in de afgelopen periode een advieslijst opgesteld. Deze advieslijst is in de verenigingsraad van 19 december vastgesteld. In het proces rond de vaststelling van de kandidatenlijst zijn de gemeentelijke afdelingen nu aan zet. Tussen 10 en 26 januari houden zij hun algemene ledenvergadering waar de advieslijst in stemming wordt gebracht. De definitieve kandidatenlijst wordt vastgesteld op het verkiezingscongres op 23 maart 2024.

52337215097_aaaaa02d62_o.jpg
WIL JE MEER WETEN?

Wilt u in contact komen met mij? Dat kan! Laat uw gegevens hieronder achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.