sunset-2839456_1280.jpg

CDA: Investeringen in Europese energie-infrastructuur hard nodig

28-11-2023
Leestijd: min

De Europese Commissie wil €584 miljard investeren om de Europese elektriciteitsnetwerken te versterken. Hiermee moet het netwerk klaar zijn om meer duurzame elektriciteit aan te kunnen en sneller bij gebruikers te brengen. Ook de vergunningverlening en financiering rondom elektriciteitsnetten moeten toegankelijker en sneller worden als het aan de Commissie ligt. CDA-Europarlementariër en energiewoordvoerder Tom Berendsen over het ‘Grid-Plan’

‘’Onze elektriciteit moet schoon, betaalbaar en volop beschikbaar zijn. De energietransitie loopt straks vast omdat er simpelweg geen plek is op het net. Voor onze ambitieuze plannen hebben we netwerken nodig die de energietransitie faciliteren in plaats van een knelpunt zijn. Het is goed dat de Europese Commissie met dit plan een grote stap zet.’’

 

De investeringen moeten een belangrijke rol spelen in de energietransitie die momenteel veel druk legt op de bestaande netwerken. De verwachting is dat het energieverbruik tot 2030 met 60% zal stijgen. Consumenten vragen op steeds meer verschillende momenten stroom met thuiswerken en elektrische auto’s, terwijl wind- en zonne-energie op verschillende tijdstippen hun piekcapaciteiten bereiken. Hiermee groeit de vraag naar ‘slimme’ netwerken waarin opslagmogelijkheden zoals batterijen kunnen worden geïntegreerd.

 

40% van de Europese distributienetten is ouder dan veertig jaar en moet worden gemoderniseerd. Naar schatting zal tot 2030, 375 tot 425 miljard euro aan investeringen in de netwerken noodzakelijk zijn.

De Europese Commissie presenteerde vandaag ook de zogenaamde 6e PCI/PMI (Projects of Common Interest / Project of Mutual Interest) lijst. Deze lijst bevat energieprojecten die van gezamenlijk belang zijn voor de leveringszekerheid en energietransitie in Europa.

 

Tom Berendsen over de lijst met 166 gezamenlijke energieprojecten:

“Als we Europees samenwerken kunnen we de energietransitie op een verstandige manier aanpakken. Er wordt bijvoorbeeld sterk ingezet op verbindingen in Europa tussen de plekken waar waterstof efficiënt geproduceerd kan worden en de industrie die deze waterstof hard nodig heeft. Wij willen dat de EU zelfvoorzienend wordt op het gebied van energie. Dat kan alleen met een langetermijnvisie, samenwerking en forse investeringen in de energie-infrastructuur.’’

 

De lijst bevat in totaal 166 projecten. Samen zullen ze helpen bij het opbouwen van een energienetwerk dat in heel Europa geschikt is voor een uitstoot-vrije toekomst. De lijst bevat projecten in lidstaten die voor heel Europa van belang zijn: 85 elektriciteitsprojecten, waarvan 12 op het gebied van opslag, 5 slimme netwerken en 12 offshore-infrastructuurprojecten.

 

Voor het eerst zijn ook waterstof- en elektrolyseprojecten (65) opgenomen. De lijst bevat ook 14 CO2-netwerkprojecten die in lijn zijn met onze doelstellingen om een ​​markt te creëren voor het afvangen en opslaan van CO2.

52337215097_aaaaa02d62_o.jpg
WIL JE MEER WETEN?

Wilt u in contact komen met mij? Dat kan! Laat uw gegevens hieronder achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.