23-11-28_itre_votes-3.jpg

Groen licht voor Europese Havenstrategie

07-12-2023
Leestijd: min

Vandaag stemde de transportcommissie in het Europees Parlement (TRAN) unaniem in met de Europese havenstrategie van CDA-Europarlementariër Tom Berendsen. Daarmee gaat het plan de laatste fase in: in januari wordt er in de plenaire vergadering gestemd over het voorstel.

Tom Berendsen: ‘’Onze havens zijn publiek belang. We moeten Chinese inmenging in onze Europese kritieke infrastructuur tegengaan. Veiligheidsdiensten waarschuwen terecht voor de risico’s van spionage, sabotage en economische afhankelijkheid door buitenlandse inmenging. Dit rapport roept op de controle terug te nemen en onze marktpositie te versterken.’’

Het voorstel roept de Europese Commissie op met een Europese havenstrategie te komen. Deze moet gericht zijn op het terugdringen van buitenlandse invloed en het versterken van veiligheid, duurzaamheid en concurrentievermogen in Europese havens. Zo moet er een noodknop komen om een vreemde macht uit de haven te zetten wanneer deze moedwillig infrastructuur saboteert en moet er meer worden geïnvesteerd in energie-infrastructuur. Ook verzoekt het rapport de Commissie om drugssmokkel en ondermijning in de havens op Europees niveau aan te pakken.

52337215097_aaaaa02d62_o.jpg
WIL JE MEER WETEN?

Wilt u in contact komen met mij? Dat kan! Laat uw gegevens hieronder achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.