Europarlementariër en lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Tom Berendsen (CDA) bezocht dinsdag 26 maart Almere. Op het stadhuis werd hij ontvangen door burgemeester Hein van der Loo en wethouders Alexander Sprong (SP) en Froukje de Jonge (CDA). Het gesprek ging over netcongestie en de gevolgen van Europese aanbestedingsregels in het sociaal domein. Aansluitend bezocht Tom ook de Domus aan de Spoordreef in Almere.
China vormt de grootste dreiging voor de Nederlandse kennisveiligheid
De wereld is harder en geopolitieke geworden, aldus voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie tijdens de presentatie van de eerste Europese strategie voor economische veiligheid.
Die strategie, die vooral op China gericht is, klinkt als muziek in de oren voor Europarlementariër Tom Berendsen van het CDA, die al langer oproept tot dergelijke strategieën.
Hij stelt dat economische veiligheid gaat over de weerbaarheid van de Europese economie tegen de inzet en het misbruik van economische activiteiten voor geopolitieke doeleinden. 'Oftewel: economische activiteiten die door statelijke actoren - een China, een Iran, een Rusland - gebruikt worden om onze processen te frustreren of ons onder druk te zetten', duidt Berendsen.
Economische veiligheid gaat over de weerbaarheid van de Europese economie tegen de inzet en het misbruik van economische activiteiten voor geopolitieke doeleinden en dat gebeurt steeds vaker, merken de inlichtingendiensten AIVD en MIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. 'China vormt daarin de grootste dreiging voor de Nederlandse kennisveiligheid', zegt Berendsen.
Drie grote risico's
Volgens Berendsen zijn er drie grote risicogebieden waar Europa mee te maken kan krijgen. 'Ten eerste heb je de continuïteit van onze vitale processen: energie, gezondheidszorg, en transport', duidt hij. 'Ten tweede moet je denken aan grote strategische afhankelijkheden, zoals Russisch gas of lithium voor.
Daarnaast moet er volgens Berendsen ook gedacht worden aan de ongewenste overdracht van kennis en technologie, zoals de machines van ASML. Berendsen denkt dat als China die machines zou opkopen, zij op grote schaal geavanceerde chips kunnen produceren 'die hun militaire kracht versterkt'.
Strategie
Met het oog op die risico's heeft de Europese Commissie een strategie opgesteld om de discussie over de economische veiligheid te voeren met regeringsleiders in de Raad. 'Het is nog geen uitgebreide strategie, maar ik ben er wel blij mee', zegt hij. 'Als rapporteur Industriebeleid heb ik al eens eerder geroepen dat men aan de slag moet met die veiligheid.'
In oktober 2022 werd er al eens drie uur lang achter gesloten deuren over de risico's van China gesproken, en deze strategie mag volgens Berendsen gezien worden als vervolg daarop. 'Als we vinden dat China een dreiging is voor onze economische veiligheid, welke maatregelen zouden we daar dan op mogen nemen, en wat zijn de risico's?'
Wilt u in contact komen met mij? Dat kan! Laat uw gegevens hieronder achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.