whatsappimage2024-01-26at12.32.30.jpeg

CDA-Europa: zonder Groningse havens hebben we een groot probleem

De havens van Groningen zijn van onmisbaar strategisch belang voor Nederland én Europa. Als Nederland en omliggende landen definitief van het Russische gas af willen kan men niet zonder de Groningse LNG-terminals, waterstof en kennis van windenergie op zee. Dat concludeerde CDA Europa lijsttrekker Tom Berendsen na een bezoek aan het noordelijk havengebied op vrijdag 26 januari. Berendsen bezocht de havens samen met gedeputeerden Bram Schmaal en Henk Emmens.

Tom Berendsen: “Onze havens zijn de poorten naar Europa en van onmisbaar publiek belang. De Groningse havens zijn keihard nodig voor onze energietransitie. Kijk maar naar LNG, Waterstof en windenergie op zee. We moeten onze eigen broek kunnen ophouden en onafhankelijk worden van Poetins gas. Dat gaat niet zonder deze havens en de innovatieve industrie in Noord-Nederland.”

Na een introductie van Cas König, directeur van Groningen Seaports, werd het gezelschap rondgeleid door havenmeester Pieter van der Wal. Een indrukwekkende rondleiding aangezien ongeveer één derde van de Nederlandse energie uit de Eemshaven komt en ruim 15 procent van alle chemische producten via Delfzijl. Ook werd uitvoerig stilgestaan bij de voortrekkersrol die Noord-Nederland speelt op het gebied van Waterstof. Alle ingrediënten om een leidende waterstof-sector te zijn vind je in Noord-Nederland. Ook hier speelt het Groningse havengebied een sleutelrol.

Het bezoek vond plaats vlak nadat de ‘Europese Havenstrategie’ van Berendsen door het Europees Parlement werd aangenomen. In deze Havenstrategie pleit Berendsen voor het inperken van Chinese invloed in de Europese zeehavens. Dat lukt volgens hem alleen als alle havens samenwerken. Anders ontstaat er een waterbed effect: ‘Als Rotterdam het Chinese geld niet aanneemt gaan ze naar Hamburg of Antwerpen, je moet het dus samen doen’ aldus Berendsen.

52337215097_aaaaa02d62_o.jpg
WIL JE MEER WETEN?

Wilt u in contact komen met mij? Dat kan! Laat uw gegevens hieronder achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.